Do Dňa múzeí a galérií sa opäť zapojí aj Liptovský Mikuláš

14.05.2014 Liptovský Mikuláš

Jeden deň a noc v múzeu i galérii

13.05.2014 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Aj tento rok pustia slovenské múzeá a galérie návštevníkov do svojich útrob. V Liptovskom Mikuláši sa bude v rámci Medzinárodného dňa múzeí a galérií spomínať na históriu, tancovať, recitovať aj hrať divadlo. V piatok 16. mája sa začína v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa o 9:30 h.
„Pozornosť sme tentoraz zamerali na deti z materských a špeciálnych škôl ako i na deti z detských centier a školských klubov. Pripravili sme im predstavenia v mozaike tancov, recitácií, divadelných vystúpení ako poďakovanie za celoročné podujatia, ktoré galéria pripravuje pre svojich stálych návštevníkov,“ priblížila Alida Hižnayová z Galérie P.M. Bohúňa (GPMB).
Program s názvom Zázračný svet umenia, ako reakciu na celoročný projekt Liptovský Mikuláš 2014 – mesto umenia, uvedú pracovníci galérie vo výstavnej sieni, kde je inštalovaná úspešná výstava s environmentálnou témou Odpad - to chce nápad! „Na deti čakajú i maliarske palety a tvorivé dielne,“ dodala A. Hižnayová. Ostatným návštevníkom sú sprístupnené výstavy a stále expozície od utorka do soboty od 10:00 do 17:00 h.

V sobotu odhalia tajomstvá Tranovského uličky
Tohtoročná Noc v Múzeu Janka Kráľa (MJK) sa v sobotu 17. mája bude niesť v znamení pripomienky blížiaceho sa 170. výročia založenia spolku Tatrín a 220. výročia narodenia Gašpara Fejérpataky-Belopotockého, knihára, vydavateľa, divadelníka, zakladateľa prvej slovenskej knižnice a spoluzakladateľa spolku Tatrín. „Návštevníci môžu zažiť netradičnú nočnú prehliadku starej evanjelickej fary, ktorá bola v čase Hodžovho pôsobenia v Liptovskom Sv. Mikuláši miestom štúrovských stretaní a na ktorej založili prvý celonárodný kultúrny a osvetový spolok Tatrín,“ uviedla Zuzana Nemcová, kurátorka MJK.
Prostredníctvom divadelných obrazov sa malí aj veľkí ocitnú na prípravách ustanovujúcej tatrínskej „sednice“ a so štúrovcami si môžu posedieť vo farskej záhrade, výnimočne sprístupnenej pri tejto príležitosti. Pre rodiny s deťmi je pripravené súťažné putovanie tatrínskou expozíciou a históriou Tranovského ulice. „Fascinujúci výlet do minulosti umocnia historické zábery zo zbierok múzea, zachytávajúce premeny Tranovského ulice v čase,“ prezradila Z. Nemcová.
Každý detský účastník si okrem zážitkov odnesie aj omaľovánku so starými pohľadnicami, zaujímavými informáciami z histórie jednotlivých zastavení na Tranovského ulici, doplňovačkami a ďalšími úlohami.
Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPAJ) tento ročník podujatia vynechá z dôvodu rekonštrukčných prác. 
 

Vyberte región